Inköpschefens tre bästa råd

Anders Grinder är inköpschef på AQ Group. Med tanke på att han köper tunnplåt för närmare 300 miljoner per år kan det vara värt att ta del av hans bästa råd. Åtminstone om du också jobbar i stålbranschen och vill bli bättre på det du gör.

AQ Group går grymt bra. Omsättningen har vuxit från 0 till 3,3 miljarder på 20 år. Även affärsområdet för plåtbearbetning, där Anders Grinder är global inköpschef, har expanderat rejält. Fordonsindustrin är viktig, men AQ har andra kunder också, som ABB, GE, Munters och Bombardier.

Anders jämför branschen med en hamburgare.

– Den nedre brödskivan är stålverken och den övre brödskivan är kunden. Själva köttet i mitten – det är alla vi som lagerhåller, levererar och bearbetar stålet.

För att förstå Anders Grinders bästa råd så är det viktigt att du först förstår hans liknelse med hamburgaren. Hela idén med den är att både stålservicecentren (till exempel Bandstål) och bearbetningsföretagen (till exempel AQ Group) är själva köttet i mitten.

We’re in this together. Vi sitter i kläm, mellan världsmarknadspriserna och kundernas krav. Enda sättet att behålla lönsamhet är att samarbeta och att vara kreativa. Ett bra stålservicecenter är inte bara en leverantör utan förväntas vara en utvecklingspartner för att nå lönsamhet och tillväxt.

Och då är vi framme vid Anders Grinders bästa råd. Det här ska du eftersträva för att bli ett riktigt bra stålservicecenter:

1 – Flexibilitet och snabbhet

Ibland händer det nåt och materialet är tvärslut. Vilket stålservicecenter ringer man då? Jo, det som är snabbast och mest flexibelt. Om deras insats gör att produktionslinan hos vår storkund kan fortsätta rulla ? ja, då stärks relationen.

2 – Professionalism

Vi på AQ Group är jäkligt bra på det vi gör och vi vill omge oss med kunnigt och ambitiöst folk. Vi vill att stålservicecenter ska vara trusted advisors, som förstår hela marknaden och sin position i värdeflödet och skapar värden utifrån våra utmaningar. Det handlar om betydligt mer än att lagerhålla och leverera stål.

3 – Konsultativt förhållningssätt

Leverans- och produktkvalitet är självklarheter. Jag förväntar mig mer. Ett bra stålservicecenter, som Bandstål, hjälper oss i process- och produktoptimeringen. Det handlar ofta om hur de kan anpassa sina leveranser till vår produktion. Det här hjälper oss att öka lönsamheten och bli mer konkurrenskraftiga.